Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

5+1 παραδοσιακά εστιατόρια σε αγαπημένες πόλεις

5+1 παραδοσιακά εστιατόρια σε αγαπημένες πόλεις


Δεν είναι gourmet, δεν είναι hip, δεν είναι funky,δε θα φας περίεργα,ούτε 

πειραγμένα πιάτα. Θα φας παραδοσιακά και νόστιμα και θα θέλεις να ξαναπάς,σε 6 αγαπημένες πόλεις που δε βαριέσαι να επισκέπτεσαι.



Μαδρίτη: Casa Salvador, www.casasalvadormadrid.es












Στο κέντρο της Μαδρίτης βρίσκεις κάθε είδους γεύσεις και εστιατόρια. Θα δοκιμάσεις tapas και sushi αν θέλεις. Στο Casa Salvador, που λειτουργεί από το 1941, και έχει φιλοξενήσει ταυρομάχους, πολιτικούς, τον Alain Delon και την Ava Gardner, θα δοκιμάσεις παραδοσιακά και καλομαγειρεμένα ισπανικά πιάτα.




Στεγάζεται σε όμορφο και πολύ παλιό κτίριο,και το βρίσκεις μετά από περπάτημα λίγων λεπτών από την calle Mayor στη γειτονιά Chueca.Το βρήκα ψάχνοντας στο tripadvisor κάποιο εστιατόριο στο κέντρο  που να σερβίρει καλό rabo del toro, δηλαδή ουρά ταύρου,αγαπημένο μου τοπικό πιάτο.

Κλασσικό και με παραδοσιακή διακόσμηση που παραπέμπει σε ταβέρνα,με τοίχους φορτωμένους με φωτογραφίες ταυρομαχιών, σε υποδέχεται στις ζεστές του αίθουσες για να γευτείς αυθεντικά πιάτα.

Θα βρεις ζεστά ορεκτικά όπως αφράτες κροκέτες μπακαλιάρου,tortilla de patatas και φυσικά jamon iberico.Στα κυρίως έχει κρέατα και ψάρια αλλά η ουρά ταύρου με λαχανικά στην κατσαρόλα είναι το πιο γλυκοφάγωτο κρέας που έχω δοκιμάσει.Από γλυκά έχει leche flan δηλαδή ισπανική κρέμα καραμελέ και άλλα, όλα φτιαγμένα εδώ κι όχι αγορασμένα.Όταν αποφασίσεις να φύγεις θα εμφανιστεί και ο chef να σε ρωτήσει πως ήταν το φαγητό σου και να φωτογραφηθεί μαζί σου αν το επιθυμείς.




Βαρκελώνη: Los Caracoles, www.loscaracoles.es






Η πρωτεύουσα της Καταλονίας είναι φημισμένη για τα ψαρικά της και τα εστιατόρια που τα μαγειρεύουν με πολλούς τρόπους. Εγώ πάω και ξαναπάω σε ένα παραδοσιακό στέκι στην καρδιά του Barrio Gotico,στο Los Caracoles(τα σαλιγκάρια). Θα σου κάνει εντύπωση, περνώντας απ΄έξω και βλέποντας τις σούβλες με τα κρέατα στο ένα παράθυρό του.Μπαίνοντας θα δεις το bar με τα jamon να κρέμονται και στη συνέχεια θα μείνεις με ανοιχτό το στόμα με το εσωτερικό και διακόσμησή του.

Χτισμένο το 1835, το εστιατόριο αποτελείται από πολλές μικρές αίθουσες σαν δωμάτια,χτισμένα σε διαφορετικά επίπεδα, με παραδοσιακά,περίτεχνα ισπανικά πλακάκια στους τοίχους και ζεστή ατμόσφαιρα.





Το ψωμί έρχεται σε σχήμα σαλιγκαριού και τα πιάτα του είναι ποικίλα και νοστιμότατα.Κοτόπουλο σούβλας,σαλιγκάρια,ψαρόσουπα αλλά και κουνέλι,κάθε είδους paella σερβιρισμένη στο ειδικό σκεύος. Ο κατάλογος περιλαμβάνει πολλά κρασιά και γλυκα όλα νόστιμα.

Εδώ θα βρεις και πολλούς ντόπιους και το εστιατόριο αυτό για μένα είναι θεσμός για την πόλη.






Μάλτα,Σλιέμα : Ta Krís, www.takrisrestaurant.com







Στο αγαπημένο μου Μεσογειακό νησί, το πρώτο εστιατόριο στο οποίο πήγα, χάρη στο tripadvisor, βρίσκεται στη Sliema, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βάλεττα. Κρυμμένο σε ένα στενάκι, στο κτίριο ενός παλιού φούρνου, το Ta Krís, σερβίρει πεντανόστιμο μαλτέζικο και ιταλικό φαγητό να γλύφεις τα δάχτυλά σου.







Το ατού και σήμα κατατεθέν της μαλτέζικης κουζίνας, το κουνέλι, εδώ το μαγειρεύουν με σκόρδο και δεντρολίβανο. Επίσης θα βρεις στήθος κοτόπουλο γεμιστό με τοπικό λουκάνικο και μπέικον, πάστα μαλτέζικη με λιαστή ντομάτα και λουκάνικο.

Το πιάτο με το όνομα της οικογένειας που έχει το εστιατόριο εδώ και πολλά χρόνια, το dad’s famous Bragioli, είναι φέτες μοσχάρι με αρωματικά βότανα σε τοπικό κρασί. Όλα τα πιάτα του θα βρουν και  το κατάλληλο συνοδευτικό κρασί, αφού η λίστα περιλαμβάνει ετικέτες από Μάλτα, Ιταλία , Γαλλία, Ισπανία αλλά και πιο μακρινά μέρη όπως Χιλή, Αυστραλία και Καλιφόρνια.



Ρώμη:  La Fontana , www.lafontanaristorante.it








Κρυμμένο στον 1ο όροφο ενός κτιρίου στο Ludovisi, λιγα βήματα βόρεια από την αριστοκρατική ακι διάσημη via Veneto, βρίσκεται το La Fontana. Στην ωραία σκεπασμένη ταράτσα του έχουν φάει ο Tyrone Power και ο Αριστοτέλης Ωνάσης, και στισ 2 ζεστές αίθουσές του θα σε καλωσορίσει ένας πιανίστας με γνωστές μελωδίες.

Το menu είναι καθαρά ιταλικό παραδοσιακό και νοστιμότατο όσο φαντάζεσαι. Έφαγα linguini al mare με φρέσκα θαλασσινά στο ζωμό τους χωρίς περιττές σάλτσες. Επίσης για σαλάτα ένα radicchio στο grill που ήταν απίστευα νόστιμο. Εδώ η κουζίνα έχει καθημερικά lasagne, tortellini bolognese, κρέατα και ψάρια αλλά και φρέσκα, χειροποίητα gnocchi τις Πέμπτες. 



Για επιδόρπιο μαζί με τον epsresso σου θα φας την πιο ωραία tiramisu που υπάρχει, που φτιάχνεται εδώ και δεν είναι αγορασμένη.

Μακριά από το ακριβό κέντρο, την Trevi και την Navona , εδώ βρίσκεις ησυχία, παράδοση και γεύση.






Θεσσαλονίκη : Μόλυβος, www.molyvos.gr



Εκτός από τη Λέσβο και στη Θεσσαλονίκη σε περιμένει ένας Μόλυβος να σου κλέψει την καρδιά. Στη γωνία Ι.Δραγούμη και Καποδιστρίου, στέκεται εκεί ένα κτίριο του 1930, που τα δωμάτιά του σε ταξιδεύουν με την όμορφη αισθητική τους και όπου θα δοκιμάσεις υπέροχη κουζίνα από όλη σχεδόν τη Μεσόγειο.


         Θα βρεις 40 ετικέτες από ούζα και τσίπουρα και μία πλούσια κάβα με κρασιά.Οι γεύσεις του είναι  μαγικές από άλλες εποχές, καταπληκτικό χουνκιάρ μπεγιεντί, λιβανέζικο γιαουρτλού, και πολίτικα μαντί, όλα εξ Ανατολής. Επίσης σπετζοφάι θαλασσινών, linguini με κόπουλο curry ή χοιρινό με σάλτσα ψητού, κάσιους και βερίκοκα.Εξαιρετικές, πλούσιες και πολλά ορεκτικά.



Στη Θεσσαλονίκη είναι η σίγουρη στάση μου και πάντα πετυχημένη επιλογή μου.







Κωνσταντινούπολη : Ciya Sofrasi, www.ciya.com.tr



Για να γευτείς τις νοστιμιές του θα πρέπει να πατήσεις στην Ασία. Εδώ στο Kadikoy, στην Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης,θα έρθεις εύκολα με τα καραβάκια που εκτελούν συγκοινωνία από την αποβάθρα του Eminonu.Μετά από ολιγόλεπτη βόλτα στα στενά της αγοράς του,θα βρείς το Ciya Sofrasi παράρτημα των άλλων 2 εστιατορίων Ciya.Θα συνατήσεις πολλούς τουρίστες, γιατί είναι διάσημο για την παραδοσιακή τουρκική κουζίνα του από πολλές περιοχές της χώρας,αλλά και εξίσου πολλούς ντόπιους που έρχονται καθημερινά για τα σπιτικά πιάτα του.






Θα παραγγείλεις,αφού πρώτα δεις τα φαγητά του στις βιτρίνες του και θα διαλέξες τι προτιμάς από τα αμέτρητα πιάτα του. Στη βιτρίνα με τα σαλατικά και ορεκτικά, θα βάλεις εσύ στο πιάτο σου από αλμυρίκια, πατζάρια, φασολάκια, τουρσιά και πολλά είδη και μετά θα σου ζυγίσουν το πιάτο σου. 



Στο φαγητό περιλαμβάνονται υπέροχα γεμιστά κρεμμύδια, με κιμά και κουκουνάρι,dograma (αρνί με μελιτζάνα και ρεβύθια με σάλτσα ροδιού), κεφτέδες με γιαούρτι,corti toplama (λάχανο τουρσί με αρνί και πλυγούρι) και πολλά πολλά άλλα.Θα βρεις εξαιρετικές κρεατόσουπες,με πλυγούρι ή όχι, αλλά και kebap στα οποία η ποικιλία είναι μεγάλη.Αν θέλεις γλυκάκι για το τέλος, έχει μπακλαβά,κανταϊφι και γλυκό με κολοκύθα.

Στην Κωνσταντινούπολη είναι η ασφαλής επιλογή για καλομαγειρεμένο, αυθεντικό φαγητό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου